A kosarad üres.

Próbáld ki a

Ropogós pizzatészta

Főzési idő:

Nincs megadva

Elkészítési idő:

Nincs megadva

Elkészítési idő:

60

Hozzávalók:
  • 45 dkg liszt
  • 5 dkg búzadara
  • 5 g friss élesztő
  • 1 tk cukor
  • 1 tk só
  • 310 ml meleg víz
  • 3 ek olíva olaj
Elkészítés:

Sokszor találkozhatunk azzal a kérdéssel, hogy vastag vagy a vékony pizzát szeretjük-e. Az olaszok ezt a kérdést minden bizonnyal kikérnék maguknak, hiszen számukra a pizza egyféle csupán, mégpedig vékony. Bár pizzát sütni nem túl bonyolult dolog, otthon mégsem tudunk minden feltételt megvalósítani, így kemencéje sincs mindenkinek. Azonban léteznek olyan trükkök, amikkel otthon is remek pizzát süthetünk.

Első lépés

A vizet melegítsük fel annyira, hogy a kezünket könnyűszerrel bele tudjuk még dugni. Adjuk hozzá a cukrot, és morzsoljuk bele az élesztőt. Keverjük össze óvatosan, és hagyjuk, hogy az élesztő felfusson.

TIPP: Nem kell túl sok élesztő, mert akkor a tészta túlkel, mi pedig vékony, és ropogós pizzát szeretnénk.

Második lépés

A lisztet szitáljuk egy dagasztótálba, keverjük bele a darát és a sót. Ha van otthon gránit, vagy márvány munkafelületünk, akkor azon gyúrjuk be a tésztát. A száraz keverék közepére alakítsunk ki a kezünkkel egy kis krátert, és ebbe öntsük folyamatosan az élesztős vizet, majd az olívaolajat is. A kezünkkel legalább 8-10 percig dagasszuk a tésztát. Majd tegyük a kelesztő tálba, fedjük le, és kelesszük meg.

Harmadik lépés

Alapvetően 1, 1,5 óra alatt megkel a tészta, de az első kelesztés eltarthat akár 12 órán át is (max 20 fokon). Az első kelesztés után átgyúrjuk a tésztát lisztezett felületen, és ismét kelesszük legalább egy órát. Ha ezzel is megvagyunk, négy részre osztjuk a tésztát, és kinyújtjuk őket kb. 3 mm vastagra. Belehelyezzük a Delimano kerek pizzatepsibe.

Negyedik lépés

A sütést megelőzően állítsuk a sütőt 250 fokra, vagy ha ekkora hőmérséklet nincs rajta, a legmagasabbra, és melegítsük elő. A tésztát először tegyük be 5 percre sülni, majd ezt követően kenjük át a pizza szósszal. Ekkor tegyük rá a többi feltétet is. A reszelt sajtot ráér a sütés vége előtt 5 perccel rátenni a pizzára.

Sütési idő 15-20 perc.

Pármai sonkás, rukkolás pizza

Ehhez a pizzához a paradicsomszósszal megsütjük a tésztát. Közben a friss rukkola salátát megmossuk, majd leszárogatjuk róla a vizet. A salátát és a pármai sonkát a forró pizza közepére szórjuk, majd ráteszünk még kevés parmezán forgácsot is.

Szerző : Rita Konyhája